Zum Hauptinhalt springen

A budapesti Fazekas Ella lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjének idei győztese

Ungarisch

A soproni Balázs Fanni lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjének idei győztese

Ungarisch

Magyar tanulók vitáznak az egyetlen német nyelvű közép-kelet-európai vitavetélkedőn

Ungarisch

Franciska és Dóra képviseli Magyarországot a Vitázik a világ ifjúsága XI. nemzetközi döntőhetében

Ungarisch

Magyarországi döntője 2018

Magyar elődöntő 2018

Magyar képesítés 2018

Vitatréning Magyarország 2018


Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában

A demokráciában olyan polgárokra van szükség, akik kritikus kérdéseket tesznek fel, elmondják véleményüket, de oda is figyelnek egymásra, és véleményüket fair és tárgyilagos módon ütköztetik. Ezeket az alapkompetenciákat fejleszti a Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában projekt, amely egy német nyelvű, nemzetközi vitavetélkedő középiskolás tanulók részére.

A projektről
A projekt azt kívánja elősegíteni, hogy a fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A vetélkedő fejleszti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget. A vetélkedő tárgya a német nyelven folytatott vitázás különböző témákban - iskolai élet, emberi és alapjogok, történelem és Európa
 
Tréning és vetélkedő
Többhónapos iskolai vitaoktatással kezdődik a vetélkedő, ezalatt a tanulók egy meghatározott tanterv szerint készülnek fel a vitákra, és releváns témákban cserélnek véleményt. A tanórai felkészítést követi az iskolai vetélkedő, majd az iskolahálózati és országos kvalifikációs fordulók illetve az elődöntő és a döntő. Minden országból az első és második helyezett vitázó jut be a nemzetközi döntőbe, amelyet minden évben ősszel rendeznek meg az egyik projektországban. 
 
Tanulóknak
Magyarországon kívül Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Fehéroroszországban, Horvátországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Oroszországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában több mint 200 iskola mintegy 3500 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőben. A vetélkedőre jelentkezhetnek 10. vagy felsőbb osztályos tanulók és tanáraik. 
 
A projekt partnerei
Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában a Goethe Intézet, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a projektet a Hanns Seidel Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária, a Konrad Adenauer Alapítvány, az ELMŰ-ÉMÁSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság támogatja.


Itt megtalálhat minden fontos tudnivalót a projektről.

Gazdag képanyagot és aktuális sajtószövegeket a sajtóoldalunkról tölthet le: www.jugend-debattiert.eu/presse.


Vitázik az ifjúság magyarországi vetélkedő kapcsolattartója:

Tünde Salakta
magyarországi projektkoordinátor Vitázik az ifjúság
tel.: +36 30 912 2146
Tunde.Salakta@goethe.de

Frank Cöster
magyarországi projektkoordinátor Zentralstelle für das Auslandsschulwesen Ungarn
coester.eger@gmail.com