Zum Hauptinhalt springen

Žiga Mekiš Recek iz Murske Sobote je državni zmagovalec tekmovanja Jugend debattiert international 2018

Slowenisch

Štirje najboljši razpravljalci iz Slovenije so v današnjem državnem finalu v nemškem jeziku intenzivno razpravljali o spornem vprašanju: "Ali naj se v Sloveniji uvede obvezno socialno leto?". Komisijo je s svojimi retoričnimi sposobnostmi nazadnje prepričal Žiga Mekiš Recek z Gimnazije Murska Sobota.

Štirje najboljši razpravljalci iz Slovenije so v današnjem državnem finalu v nemškem jeziku intenzivno razpravljali o spornem vprašanju:

"Ali naj se v Sloveniji uvede obvezno socialno leto?"

V razpravi ni šlo le za to, kdo ima več strokovnega znanja, temveč tudi za to, da se zna pošteno in strokovno odzvati na mnenja drugih. Pomembno je bilo torej dobro prisluhniti, se vživeti v nasprotno stališče, vendar ga tudi ponovno pretresti in z argumenti podpreti svoje stališče.

Komisijo je s svojimi retoričnimi sposobnostmi nazadnje prepričal Žiga Mekiš Recek z Gimnazije Murska Sobota. Skupaj z drugouvrščenim Tilnom Mačkom z Gimnazije Ravne na Koroškem bo 20. septembra zastopal Slovenijo na mednarodnem finalu v Bratislavi.

S projektom Jugend debattiert international se krepi vloga razprave kot sredstva demokratične komunikacije in spodbuja aktivna večjezičnost v Evropi. Skupno se ga udeležuje približno 2500 dijakov 150 šol iz dvanajstih držav srednje in vzhodne Evrope. V Sloveniji tekmovanje poteka že od leta 2016.

Jugend debattiert international – Länderwettbewerb in Mittel- und Osteuropa je projekt Goethe-Instituta, Fundacije Spomin, odgovornost in prihodnost (Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft), Dobrodelne fundacije Hertie (Gemeinnützige Hertie-Stiftung) ter Centra za šolstvo v tujini (Zentrallstelle für das Auslandsschulwesen).

 

Uvrstitve

1. Žiga Mekiš Recek
Gimnazija Murska Sobota

2. Tilen Maček
Gimnazija Ravne na Koroškem

3. Luka Murnc
Gimnazija Murska Sobota

4. Katja Šuštaršič
Gimnazija Novo mesto

 

Fotogalerija

Fotografije za prenos

« Zurück