Zum Hauptinhalt springen

Žiga Mekiš Recek iz Murske Sobote je državni zmagovalec tekmovanja Jugend debattiert international 2018

Slowenisch

Teja in Tine bosta Slovenijo zastopala na XI. mednarodnem finalu Jugend debattiert international

Slowenisch

Slovenski državni finale 2018


Demokracija potrebuje državljane, ki postavljajo kritična vprašanja, povedo svoje mnenje, a tudi poslušajo ter se z mnenji drugih soočajo pošteno in objektivno. Te temeljne spretnosti posreduje Jugend debattiert international kot doslej edino mednarodno nemško govoreče debatno tekmovanje za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi. 

 

O projektu
Jugend debattiert international prispeva k temu, da so mladi v srednji in vzhodni Evropi sposobni svoje poglede in stališča strokovno in prepričljivo zastopati v nemškem jeziku. Projekt krepi debato kot medij demokratične razprave in spodbuja aktivno večjezičnost Evrope. Predmet tekmovanja je debatiranje v nemškem jeziku o temah s področja šolskega vsakdana, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zgodovine (zlasti zgodovinskih krivic) ter Evrope.
 
Usposabljanje in tekmovanje
Projekt se prične z večmesečno učno fazo, v kateri se dijaki po v naprej določenem učnem programu pripravijo na debatiranje in se vsebinsko soočijo z relevantnimi temami. Sledi tekmovalna faza, ki od šolske prek regionalne ravni vodi do državnega polfinala in finala. Prvo- in drugouvrščena iz vsake države dosežeta mednarodni finale, ki vsako leto v jeseni poteka v eni od sodelujočih projektnih držav.
 
Za dijakinje in dijake
Pri Jugend debattiert international trenutno sodeluje okoli 3.000 dijakinj in dijakov na več kot 180 šolah v Belorusiji, Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi, na Poljskem, v Rusiji, Sloveniji, na Slovaškem, Češkem, v Ukrajini in na Madžarksem. Pridružijo se mu lahko dijakinje in dijaki od 1. letnika dalje ter njihovi učitelji in učiteljice nemščine.
 
Projektni partnerji
Jugend debattiert international – državno tekmovanje v Srednji in Vzhodni Evropi – je projekt Goethe-Instituta, Fundacije “Spomin, odgovornost in prihodnost” (Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“), Dobrodelne fundacije Hertie (Gemeinnützigen Hertie-Stiftung) ter Centra za šolstvo v tujini (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen).


V tej mapi najdete vse, kar morate vedeti o Jugend debattiert international, doslej edinem mednarodnem debatnem tekmovanju v nemščini za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi.

Obsežno slikovno gradivo za prenos vam je na voljo na naši strani za tisk www.jugend-debattiert.eu/presse.


Kontaktna oseba za državno tekmovanje Jugend debattiert international v Sloveniji:

Mag. Katja Bradač
Goethe-Institut Ljubljana
Tel.: +386 1 3000 312
Katja.Bradac@goethe.de

Kontaktna oseba za šolska tekmovanja Jugend debattiert international v Sloveniji:

Dr. Philipp Reisner
ZfA Slowenien
reisner@phil.hhu.de