Zum Hauptinhalt springen

Žiga Mekiš Recek iz Murske Sobote je državni zmagovalec tekmovanja Jugend debattiert international 2018

Slowenisch

Štirje najboljši razpravljalci iz Slovenije so v današnjem državnem finalu v nemškem jeziku intenzivno razpravljali o spornem vprašanju: "Ali naj se v Sloveniji uvede obvezno socialno leto?". Komisijo je s svojimi retoričnimi sposobnostmi nazadnje prepričal Žiga Mekiš Recek z Gimnazije Murska Sobota.

weiterlesen

Teja in Tine bosta Slovenijo zastopala na XI. mednarodnem finalu Jugend debattiert international

Slowenisch

Pridobiti vpogled v aktualne politične teme, doživeti vznemirjenost, govoriti pred velikim občinstvom in vse to v tujem jeziku. Teja Šuštaršič in Tine Pogorelc, slovenska državna prvaka Jugend debattiert international, se veselita vznemirljivega mednarodnega tedna v Talinu z najboljšimi nemško govorečimi debatanti in debatantkami iz desetih držav srednje in vzhodne Evrope.

weiterlesen

Slovenski državni finale 2018


Demokracija potrebuje državljane, ki postavljajo kritična vprašanja, povedo svoje mnenje, a tudi poslušajo ter se z mnenji drugih soočajo pošteno in objektivno. Te temeljne spretnosti posreduje Jugend debattiert international kot doslej edino mednarodno nemško govoreče debatno tekmovanje za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi. 

 

O projektu
Jugend debattiert international prispeva k temu, da so mladi v srednji in vzhodni Evropi sposobni svoje poglede in stališča strokovno in prepričljivo zastopati v nemškem jeziku. Projekt krepi debato kot medij demokratične razprave in spodbuja aktivno večjezičnost Evrope. Predmet tekmovanja je debatiranje v nemškem jeziku o temah s področja šolskega vsakdana, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zgodovine (zlasti zgodovinskih krivic) ter Evrope.
 
Usposabljanje in tekmovanje
Projekt se prične z večmesečno učno fazo, v kateri se dijaki po v naprej določenem učnem programu pripravijo na debatiranje in se vsebinsko soočijo z relevantnimi temami. Sledi tekmovalna faza, ki od šolske prek regionalne ravni vodi do državnega polfinala in finala. Prvo- in drugouvrščena iz vsake države dosežeta mednarodni finale, ki vsako leto v jeseni poteka v eni od sodelujočih projektnih držav.
 
Za dijakinje in dijake
Pri Jugend debattiert international trenutno sodeluje okoli 3.000 dijakinj in dijakov na več kot 180 šolah v Belorusiji, Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi, na Poljskem, v Rusiji, Sloveniji, na Slovaškem, Češkem, v Ukrajini in na Madžarksem. Pridružijo se mu lahko dijakinje in dijaki od 1. letnika dalje ter njihovi učitelji in učiteljice nemščine.
 
Projektni partnerji
Jugend debattiert international – državno tekmovanje v Srednji in Vzhodni Evropi – je projekt Goethe-Instituta, Fundacije “Spomin, odgovornost in prihodnost” (Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“), Dobrodelne fundacije Hertie (Gemeinnützigen Hertie-Stiftung) ter Centra za šolstvo v tujini (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen).


V tej mapi najdete vse, kar morate vedeti o Jugend debattiert international, doslej edinem mednarodnem debatnem tekmovanju v nemščini za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi.

Obsežno slikovno gradivo za prenos vam je na voljo na naši strani za tisk www.jugend-debattiert.eu/presse.


Kontaktna oseba za državno tekmovanje Jugend debattiert international v Sloveniji:

Mag. Katja Bradač
Goethe-Institut Ljubljana
Tel.: +386 1 3000 312
Katja.Bradac@goethe.de

Kontaktna oseba za šolska tekmovanja Jugend debattiert international v Sloveniji:

Dr. Philipp Reisner
ZfA Slowenien
reisner@phil.hhu.de