Jugend debattiert

Ungarn
Információk magyarul

A demokráciában olyan polgárokra van szükség, akik kritikus kérdéseket tesznek fel, elmondják véleményüket, de oda is figyelnek egymásra, és véleményüket fair és tárgyilagos módon ütköztetik. Ezeket az alapkompetenciákat fejleszti a Vitázik a világ ifjúsága projekt, amely az egyetlen német nyelvű, nemzetközi vitavetélkedő közép-és kelet-európai tanulók részére.

 

A projektről
A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő azt kívánja elősegíteni, hogy a közép- és kelet-európai fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A projekt erősíti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget.
A vetélkedő tárgya a német nyelven folytatott vitázás különböző témákban - iskolai élet, emberi és alapjogok, történelem (mindenekelőtt a történelmi igazságtalanságok tapasztalatainak feldolgozása) és Europa.
 
Tréning és vetélkedő
Többhónapos iskolai vitaoktatással kezdődik a vetélkedő, ezalatt a tanulók egy meghatározott tanterv szerint készülnek fel a vitákra, és tartalmilag releváns témákban cserélnek véleményt. A tanórai felkészítést követi az iskolai vetélkedő, majd az iskolahálózati és országos kvalifikációs fordulók illetve az elődöntő és a döntő. Minden országból az első és második helyezett vitázó jut be a nemzetközi döntőbe, amelyet minden évben ősszel rendeznek meg az egyik projektországban. 
 
Tanulóknak
Magyarországon kívül Csehországban, Észtországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában több mint 150 iskola mintegy 2300 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn. A vetélkedőre jelentkezhetnek 10. vagy felsőbb osztályos tanulók és tanáraik.  
 
A projekt partnerei
A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője – a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Kontakt
Aktuelles

Jetzt vormerken: XI. Internationales Finale

  Allgemeines

Zum XI. Internationalen Finale von Jugend debattiert international argumentieren am 29. September die vier besten Debattantinnen und Debattanten aus zehn Ländern Mittel- und Osteuropas in der estnischen Hauptstadt Tallinn um den XI. Internationalen Sieg.

weiterlesen

Írja be már most a naptárába: XI. nemzetközi döntő

  Neues aus Ungarn

XI. nemzetközi döntő szeptember 29-én Tallinnban

weiterlesen

Franciska Budai aus Budapest wird ungarische Landessiegerin von Jugend debattiert international

  Neues aus Ungarn

Eine starke Debatte über die Einführung des bedingungslosen Grundeinkommens in Ungarn führten die vier besten deutschsprachigen Debattantinnen und Debattanten Ungarns beim Landesfinale 2017.

weiterlesen

Budai Franciska lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi győztese

  Neues aus Ungarn

Élénk vitát folytatott német nyelven a feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetéséről az ország négy legjobb vitázója a 2017-es országos döntőn.

weiterlesen

Übung macht den Meister

  Neues aus der Slowakei

Ungarische und slowakische Debattantinnen und Debattanten zu binationalem Siegertraining in Deutschland.

weiterlesen

Das aktuelle Wettbewerbsjahr ist in vollem Gange

  Allgemeines

Die Debattantinnen und Debattanten ringen aktuell um ihre Qualifikation für die Landesfinale. Mehr über die aktuelle Wettbewerbsphase und die Termine aller Finalveranstaltungen.

weiterlesen

Eine Woche voller Jdi-Treffen liegt hinter uns

  Allgemeines

Ein Alumnitreffen und eine Schaudebatte mit intensivem Training - Jugend debattiert international ist diese Woche in Prag in die Vollen gegangen.

weiterlesen