Jugend debattiert

Slowenien
Informacije v slovenščini

Demokracija potrebuje državljane, ki postavljajo kritična vprašanja, povedo svoje mnenje, a tudi poslušajo ter se z mnenji drugih soočajo pošteno in objektivno. Te temeljne spretnosti posreduje Jugend debattiert international kot doslej edino mednarodno nemško govoreče debatno tekmovanje za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi. 

 

O projektu
Jugend debattiert international prispeva k temu, da so mladi v srednji in vzhodni Evropi sposobni svoje poglede in stališča strokovno in prepričljivo zastopati v nemškem jeziku. Projekt krepi debato kot medij demokratične razprave in spodbuja aktivno večjezičnost Evrope. Predmet tekmovanja je debatiranje v nemškem jeziku o temah s področja šolskega vsakdana, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zgodovine (zlasti zgodovinskih krivic) ter Evrope.
 
Usposabljanje in tekmovanje
Projekt se prične z večmesečno učno fazo, v kateri se dijaki po v naprej določenem učnem programu pripravijo na debatiranje in se vsebinsko soočijo z relevantnimi temami. Sledi tekmovalna faza, ki od šolske prek regionalne ravni vodi do državnega polfinala in finala. Prvo- in drugouvrščena iz vsake države dosežeta mednarodni finale, ki vsako leto v jeseni poteka v eni od sodelujočih projektnih držav.
 
Za dijakinje in dijake
Pri Jugend debattiert international trenutno sodeluje okoli 2.300 dijakinj in dijakov na več kot 150 šolah na Češkem, v Estoniji, Latviji, Litvi, na Poljskem, v Rusiji, Sloveniji, na Slovaškem, v Ukrajini in na Madžarskem. Pridružijo se mu lahko dijakinje in dijaki od 1. letnika dalje ter njihovi učitelji in učiteljice nemščine.
 
Projektni partnerji
Jugend debattiert international – državno tekmovanje v Srednji in Vzhodni Evropi – je projekt Goethe-Instituta, Fundacije “Spomin, odgovornost in prihodnost” (Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“), Dobrodelne fundacije Hertie (Gemeinnützigen Hertie-Stiftung) ter Centra za šolstvo v tujini (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen).

Kontakt
Aktuelles

Jetzt vormerken: XI. Internationales Finale

  Allgemeines

Zum XI. Internationalen Finale von Jugend debattiert international argumentieren am 29. September die vier besten Debattantinnen und Debattanten aus zehn Ländern Mittel- und Osteuropas in der estnischen Hauptstadt Tallinn um den XI. Internationalen Sieg.

weiterlesen

Teja Šušteršič aus Novo mesto wird slowenische Landessiegerin von Jugend debattiert international

  Neues aus Slowenien

Im Festivalsaal von Ljubljana haben sich am 12. Mai die vier besten deutschsprachigen Debattanten Sloweniens mit der Frage „Soll Slowenien aus der Nutzung der Kernenergie aussteigen?" auseinandergesetzt. Die Siegerin des II. Landesfinales von Jugend debattiert international in Slowenien ist die 16-jährige Teja Šuštaršič.

weiterlesen

Teja Šušteršič iz Novega mesta je postala slovenska državna prvakinja tekmovanja Jugend debattiert international

  Neues aus Slowenien

V Festivalni dvorani v Ljubljani so se 12. maja najboljši štirje nemško govoreči debatanti Slovenije soočili z vprašanjem "Ali naj Slovenija odstopi od uporabe jedrske energije?". Zmagovalka II. državnega finala Jugend debattiert international je 16-letna Teja Šuštaršič.

weiterlesen

Das aktuelle Wettbewerbsjahr ist in vollem Gange

  Allgemeines

Die Debattantinnen und Debattanten ringen aktuell um ihre Qualifikation für die Landesfinale. Mehr über die aktuelle Wettbewerbsphase und die Termine aller Finalveranstaltungen.

weiterlesen

Eine Woche voller Jdi-Treffen liegt hinter uns

  Allgemeines

Ein Alumnitreffen und eine Schaudebatte mit intensivem Training - Jugend debattiert international ist diese Woche in Prag in die Vollen gegangen.

weiterlesen